Motorola, bilgisayara yüklenen bir videoyu cep telefonuna aktarıp, ev dışında da izlemeye imkan tanıdı.
Sınır tanımayan teknoloji üreticileri, ilginç bir yeniliğe daha imza attı; televizyon, cep telefonu ve bilgisayar birleşti. Zaman’ın haberine göre, üç ekranın birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan yeni sistem, evinde otururken seyretmeye başladığı maç veya filmin ortasında acil bir işi çıkan izleyiciye, programın devamını cepten veya bilgisayardan seyahat halindeyken bile izleme imkanı sunuyor. Lider teknoloji firmalarından Motorola’nın önümüzdeki 10 yıla damgasını vurmaya hazırlanan sistemi test aşamasından geçti. Bu üç ekranın interaktif olarak birbiri ile iletişim kurması gerektiğine inanan Motorola, bilgisayarımıza yüklediğimiz bir videoyu, cep telefonumuza aktarıp, ev dışında da izleme zamanının geldiğine inanıyor. Motorola Türkiye Ev ve Ağlar Satış Müdürü Hasan Fahrioğlu, söz konusu hizmetin uygulanabilmesi için hem kablolu iletişim hizmetini veren Türksat ve Digiturk hem de GSM hizmeti veren Avea, Turkcell ve Vodafone gibi şirketlerin yapması gereken yatırımlar olduğunu söylüyor.
Hasan Fahrioğlu, “Biz yaşanacak bu yeniliği ‘televizyonun internet çağı’ olarak adlandırıyoruz. Yeni teknolojinin IP omurgası ve mimarisini biz üretiyoruz. Buna IPTV deniliyor. Avrupa, bu sistemin ilk adımını kullanıyor. Şimdilik dijital yayını izleme ve durdurup izleme işlemleri yapılabiliyor. Biz IPTV derken, daha ötesini planlıyoruz. Yaşantımızı yayıncı kuruluşun program akışına göre değil de kendi isteğimize göre sıralayalım, televizyondaki içeriği bilgisayarımıza ve telefonumuza aktarıp izleyebilelim istiyoruz. Yani kesintisiz medyayı hedefliyoruz. Şu an bu teknolojiyi kullanan ülke yok. Çünkü bu, 2010 teknolojisi. Önümüzdeki 10 sene bu teknoloji çok konuşulacak ve sonunda uygulanacak. Laboratuvarlarda denedik, müşterilerimiz de denedi. Teknoloji üreticisi olarak biz hazırız, yapılması gereken, bu hizmeti kullanıcıya ulaştıracak yayıncı ve operatörlerin teknolojilerini uygun hale getirmesi. Çünkü yayının mobil olması için yeni kutular gerekiyor. Bu kutu, cep telefonu operatörü ile TV yayın sağlayıcıyı birleştirecek.” dedi.
2009 yılında 3G’nin konuşulduğunu, 2010’da ise sıranın 4G’ye geldiğini belirten Motorola Türkiye Ev ve Ağlar Satış Müdürü Fahrioğlu, şunları anlattı: “2010 yılında Wimax, LTE ve IPTV gibi teknolojiler gündemde olacak.
Çünkü son kullanıcıya şu anki hizmetlerin ötesinde birtakım hizmetler sunabilmesi gerekiyor. Türkiye’de ‘milenyum kuşağı’ olarak tanımladığımız 16-24 yaş üzerinde son yaptığımız ankette teknoloji kullananlar ile onların etrafında etkilenenler olmak üzere iki kesim olduğunu gördük. Milenyum kuşağı, geniş bant internete ihtiyaç duyuyor ve onsuz yaşayamayacağını düşünüyor. Facebook, YouTube ve Twitter gibi sosyal ağlar çok kullanılıyor ve buralarda videoları izlemek için beklenmek istenmediği için geniş bant talep ediliyor. Gençler, internete kablosuz bağlanmak, okula servisle giderken kullanmak istiyor. Filmleri, dizileri istediği saatte ve yüksek çözünürlükte izlemek istiyor ki, bunun için de geniş band gerekiyor. Bu ihtiyaçları göz önüne aldığımızda yeni bir çağın içerisinde olduğumuzu, ‘televizyonun internet çağı’nda olduğumuzu gördük.”