Eczanelerdeki karmaşanın bir sebebi de yanlış basılan karekodlar..
16 Mayıs tarihinden itibaren uygulamaya konulan, ancak halen tartışmaları bitmeyen İlaç Takip Sistemi (İTS), İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, eczaneleri, ilaç satıcılarını ve karekod optik cihazlarını satan firmaları karşı karşıya getirmişti. Devam eden sorunu kimse üstlenmezken, en büyük sıkıntıyı hastalar çekmeye devam ediyor.
Karekod optik okuyucu üreticisi olan Opticon firmasının Türkiye Distribütörü Mobit Bilişim A.Ş., kendilerine ulaştırılan okunamayan karekod şikayetlerini araştırarak, problemin kaynağına ulaştığını duyurdu. Birçok ilaç firmasının barkodları okunurken , bazı firmaların ilaçlarına ait barkodlar ise okunamıyor, hastaların mağdur olmasına neden oluyordu.
Mobit Bilişim A.Ş. Teknik Müdürü Hasan Hüseyin TEZCAN, konu ile ilgili yaptığı araştırmada; sorunun farklı bir boyutunu tespit ettiklerini ve bu durumun halen ettiğini, dolayısı ile problemin epey uzun süre devam edebileceğini belirtti. Çünkü hatalı basılan çok miktarda geçici karekod etiketleri eczaneler dahil ilgili yerlere dağılıtılıp ilaçlar üzerine yapıştırılarak piyasaya sürülmüş. Piyasaya sürülen bu hatalı etiketlerin geriye toplanıp düzeltilmesi pratik olarak imkan dahilinde olmadığı düşünülmektedir. Bu nedenle halen devam etmekte olan baskılarda aynı hatanın devam etmemesi ve telafisi imkansız olaylara neden olmaması için bu açıklamanın gerekli olduğunu düşünen Mobit Bilişim A.Ş. Teknik Müdürü Hasan Hüseyin Tezcan şunları söyledi:
“Tarafımıza inceleme için gönderilen karekod problemli etiketleri, hem tarafımızdan, hem de OPTICON tarafından dikkatle incelenmiş, yapılan incelemede geçici karekodların GS1 standardının dışında piyasada çok çok nadir kullanılan Mirrored Datamatrix (aynalanmış görüntü) şeklinde basıldığı tespit edilmiştir.
Uluslararası Datamatrix GS1 standardı;
“ISO/IEC JTC 1/SC 31 N1885
Date: 2005-01-18
ISO/IEC FCD 16022
ISO/IEC JTC 1/SC 31/WG 1
Secretariat: ANSI
Information technology – Automatic identification and data capture
techniques — Bar code symbology specifications — Data Matrix”
dökümanı ve ilgili diğer standart dokümanları incelenmiş ve neticede hiç bir standart dokümanda mirrored (aynalanmış) baskı şeklinde bir baskı tekniği bulunamamıştır. Öncelikle belirtmek isterizki basılan etiketler İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün yayınladığı uluslararası GS1 Datamatrix ECC200 standardına aykırı olup aslında matbaa tarafından yapılan büyük ve ciddi bir hatadır. Sözkonusu tespit OPTICON araştırma ve geliştirme birimi tarafından gönderdiğimiz veriler incelenerek ortaya çıkarılmıştır.
OPTICON OPI 2201 karekod okuyucusu yukarıda zikredilen uluslararası standarda 100% uyumludur. Bunun yanında dünyaca tanınan bazı markalarda OPTICON gibi sadece uluslararası standardı desteklemektedir. Fakat piyasadaki bazı diğer markalar uluslararası standart dışında çok nadir de olsa kullanıldığı düşünülen Mirrored karekod uygulamasını desteklemektedir. Dolayısıyla sözkonusu etiketler standard dışı basılmış olsada bu markaların karekod okuyucuları tarafından okunabilmektedir. Bunun anlamı standart dışı uygulamaları desteklemeyen ürünlerin kötü ve kalitesiz hatta çalışmadığı anlamına gelmemektedir.
Diğer yandan hatalı ve standarda uygun olmasa da piyasada kimler tarafından kullanıldığı tarafımızdan ve OPTICON tarafından bilinmeyen bir uygulama ile basılan etiketler ilaç firmaları tarafından farkına varılmadan kullanılmış ve ciddi bir şekilde tüm sağlık kuruluşlarına yayılmıştır. Bu nedenle standart dışı etiketlerin geri toplanması ve değiştirilmesi zor olduğundan standart dışı uygulama olsa da mirrored karekod opsiyonunun desteklenmesi ihtiyaç haline gelmiştir.
Mobit Bilişim A.Ş. uzun zamandır OT/VT ve barkod sektöründeki tecrübesi ve güçlü kadrosuyla her zaman sağladığı teknolojik çözüm ve ürünlerin arkasında olup yeni ihtiyaç duyulan çözümlere de katkı sağlamaya hazırdır.”
Mobit Bilişim A.Ş. Casio ve Opticon firmalarının Türkiye ve çevre ülkeleri distribütörlüğünü yürütmektedir.