İngiltere, internette dosya paylaşımını cezalandıracak.
İngiltere’de seçimlere az bir süre kala internette korsan dosya indirenlerin cezalandırılmasını öngören tasarının hızla yasalaşması eleştirilere hedef oluyor.
Hükümet, ‘dijital ekonomi yasasının’ müzik, fotoğraf ya da sinema dünyasından sanatçıların telif haklarını korumak ve internet ortamında yasadışı dosya paylaşımını engellemek amacıyla oluşturulduğunu söylüyor.
Fakat bazı milletvekilleri tasarının aceleye getirildiğini ve üzerinde daha çok görüşülmesi gerektiğini dile getirdi.
Eleştirilere rağmen parlamentodaki oylamada 142 oy farkıyla kabul edilen tasarı perşembe günü Lordlar Kamarası’ndan da onay aldı.
Telif hakları
Dijital ekonomi yasası uyarınca, internet servis sağlayıcıları kurallara aykırı dosya paylaşımında bulunan bilgisayar kullanıcılarını mektupla uyarmakla yükümlü.
Telif hakkı sahiplerine mahkeme izniyle dosya paylaşımına iştirak eden kişilerin isim ve adreslerine ulaşma hakkı tanınırken, servis sağlayıcıları da internette sıklıkla dosya paylaşan kişilerin hesabını dondurabilecek.
Ancak milletvekili ve eski bakan Tom Watson, kuralları çiğneyen kişilerle aynı binada oturan masum internet kullanıcılarının da haksızlığa uğrayabileceğini söylüyor.
İşçi Partili milletvekili Kate Hoey, üç ana partinin liderlerinin dosya paylaşımını cezalandırmak için aralarında anlaşarak parlamento feshedilmeden önce tasarıyı hızla geçirmeye karar verdiklerini öne sürdü.
Kaygılı milletvekillerini rahatlatmak için bazı noktaların yumuşatılmış olması eleştirileri dindirmedi.
Değişiklikler uyarınca telif haklarını sürekli çiğneyen dosya paylaşımcılarına karşı alınacak önlemler bir sene boyunca yürürlüğe sokulmuyor.
Kara bir gün
Ayrıca, hukuki önlemlere sadece açık ve somut kanıtlara ulaşılırsa başvurulacağı taahhüt ediliyor.
Seçimlerden sonra yeni parlamento döneminde tasarının tartışmalı bölümlerinin gözden geçirilebileceği ve farklı grupların fikirlerini sunabileceği kaydedildi.
Kültür Bakanı Ben Bradshaw, sanatçıların yaratıcılığının ödüllendirilmesi ile internet kullanıcılarının tüketici hakları arasında doğru noktayı tutturduklarını açıkladı.
Telif haklarının savunucusu ve eski Undertones grubunun solisti olan Feargal Sharkey, ”Dosya paylaşımı ile bir başkasının kabiliyetini, zamanını ve çabasını harcadığı bir ürüne, örneğin bir müzik parçasına bedavaya sahip olmak bir hak değildir, bunun durdurulması gerek” diyor.
Hükümeti destekleyen bu görüşe rağmen, İngiltere Korsan Partisi tasarının onaylanmasını ”İngiltere’nin dijital geleceği için kara bir gün” diye yorumladı.